Tehotenstvo a anémia
Mnoho žien v tehotenstve trpí anémiou a výsledky hodnôt krvného obrazu má v červených farbách.
Anémia /laicky chudokrvnosť / – je to stav, kedy je v tele nedostatočné množstvo hemoglobínu, prípadne červených krviniek
V tehotenstve môže vznikať výraznejší pokles okolo 24. týždňa, kedy dieťatko začína rýchlejšie narástať . Počas toho rastu si dieťa vezme maximum živín od matky a zároveň dochádza k zvýšeniu objemu krvi. To znamená, že krvný obeh matky musí pracovať ako sa len dá.
Pokiaľ žena trpí výraznou anémiou počas prvých dvoch trimestrov tehotenstva, zvyšuje sa riziko predčasného pôrodu alebo nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa. Takáto žena sa cíti, unavená, vyčerpaná, akoby bez energie. Môže pociťovať dýchavičnosť, závraty, bledosť. Môže mať pocit, že jej je stále chladno. Počas samotného pôrodu môže anémia zvýšiť riziko komplikácií.
Ako si s anémiou poradiť, prípadne jej predchádzať?
Potravinové zdroje železa sú hlavne červené druhy mäsa a vaječný žĺtok, .Mäso a živočíšne produkty obsahujú železo v dostupnej forme, v ktorej ho vie telo dostatočne využiť.
Veľmi vhodná je listová zelenina, špenát, strukoviny, orechy, sušené ovocie (slivky, marhule, hrozienka).
Vysoký obsah železa sa nachádza v červenej repe aj v mrkve – odporúčané sú šťavy. Zároveň je potrebné myslieť na dostatočný príjem vitamínu C, aby telo mohlo lepšie využiť železo z rastlín. V tehotenstve potrebuje telo vit. C o tretinu viac. Pozor však na nadmieru jeho príjmu, pretože môže dôjsť k hnačkám a keďže hrubé črevo sa nachádza hneď za maternicou, tak môže dôjsť k predčasným sťahom maternice.
Vhodné sú všetké tmavé plody ako sú čierne ríbezle, čučoriedky, plody bázy čiernej, arónia.
Veľký obsah železa obsahujú tekvicové a sezamové semiačka, klíčky, kvalitné kakao, ale aj pistácie, mandle, para orechy…
Prichádzajú na rad aj bylinky
Bylinky s najbohatším množstvom železa sú najmä púpava, ďatelina, skorocel a žihľava – odporúčam pridávať do ranného smoothies spolu s ovocím.
Dennú dávku železa v tehotenstve je vhodné navýšiť z 18 mg až na 27 mg.
Pre zaujímavosť:
100g špenátu obsahuje 2,7 mg
100g špargľa 2,1 mg
100g brokolica 1,3 mg
100g ďatelina – 3,1 mg
100g púpava – 3,1 mg
100g skorocel – 2,62 mg
100g žihľava – 2 mg
V súvislosti s anémiou stojí určite za to spomenúť TRSTINOVÚ MELASU – jedna sa o vedľajší produkt výroby trstinového cukru. Je výborným rastlinným zdrojom vápnika a železa.
Ďalšou možnosťou ako si poradiť s anémiou sú esenciálne oleje.
Darina Blahutová
pôrodná asistentka
Adresa
Kukučínova 9
Levoča 054 01
Kontakt
(+421) 918 238 360